Je steekt veel werk en tijd in een bedrijfswebsite of een webshop , dus het is duidelijk dat je ook een hoge omzet en veel conversies wilt. Ik geef je tips om van prospects kopers te maken in je webshop of op je commerciële site.

Het eerste deel gaat over hoe u uw winkel kunt verbeteren om meer verkopen te krijgen. Ik houd me vooral bezig met de presentatie van de producten en een klantvriendelijke presentatie.
Een geoptimaliseerde winkel zorgt voor meer omzet
1. Oproep tot actie
Een call-to-action is een verzoek aan een gebruiker om actief te worden en zelf een actie uit te voeren. Typische elementen zijn links, banners of buttons. Het zou natuurlijk het beste zijn als een gebruiker op een bestelpagina klikt en op een bestelpagina terechtkomt en daar geld uitgeeft.
Een call-to-action-element moet in het oog springend zijn, maar niet onhandig. Het moet opvallen in het ontwerp van de pagina. Plaats in geen geval opvallende links of banners die eruitzien als een call-to-action maar nergens toe leiden. Dit vermindert alleen het effect van uw juiste links of banners.
Gevaar: Een website met te veel call-to-action-elementen oogt al snel overbelast.
2. Winkelcertificering
Tenzij je een grote naam hebt of een bekend merk vertegenwoordigt, is het logisch om de winkel te laten certificeren. Hierdoor kunt u een keurmerk hebben dat uw site siert en vertrouwen uitstraalt naar de klant.
Als een klant twee vergelijkbare winkels bezoekt met hetzelfde assortiment, bestelt hij meestal in de winkel waar hij zich veiliger voelt. Als het gaat om online transacties, wil niemand zich zorgen maken of zijn gegevens of geld daar veilig zijn.
Studies tonen aan dat winkelcertificaten helpen om van bezoekers klanten te maken. Uw verkopen zitten in deze conversies.
De TÜV of Trusted Shops zijn bijvoorbeeld mogelijke aanbieders van zegels.
3.SSL
De encryptie van het dataverkeer ligt in het verlengde van de certificering. Klanten zorgen ervoor dat de gegevens die ze aan de site toevertrouwen, veilig versleuteld zijn. Het komt voor dat klanten kort voor de bestelling weer afhaken omdat de winkel geen encryptie via SSL gebruikt. Geld besparen op de verkeerde plek kan u veel geld kosten.
SSL-certificaten in de eenvoudigste versie zijn verkrijgbaar vanaf 20 euro per jaar.
4. De laatste meters
Het laatste obstakel waar de klant tegenaan kan lopen is het zogenaamde afrekenproces, de daadwerkelijke aankoop, het afrekenen als het ware. Als dit proces te lang of te ingewikkeld is, haken klanten af. Begin niet bij jezelf bij het maken van je systeem, maar bij de DAU, de domst mogelijke gebruiker.
Vraag uzelf af of u de noodzakelijke stappen bij het bestellen kunt vereenvoudigen. In sommige winkels heb je maar één klik nodig. Gegevensinvoer en de bestelknop bevinden zich op dezelfde pagina.
Veel klanten aarzelen om een account aan te maken met een wachtwoord. Het doel van een winkel die gericht is op verkoop moet zijn om de tijd vanaf het moment dat de klant besluit een aankoop te doen tot het moment dat de bestelling klaar is, zo kort mogelijk te houden.
5. Geen afleiding voor shoppers
Als je je bezoeker eenmaal zover hebt dat hij wil bestellen, mag hij niet meer afgeleid worden. Nu gewoon geen banners meer, geen advertenties of optische gimmicks.
Klanten die van je af springen nadat je ze daadwerkelijk hebt overtuigd om te kopen, zijn bijzonder pijnlijk.
6. Bankoverschrijving is verplicht
Bied de klant zoveel mogelijk manieren om te betalen. Een winkel die de klant alleen de mogelijkheid geeft om met creditcard of Paypal te betalen, zal een aantal klanten verliezen die dit soort online betalingen weigeren. Geef de klant in ieder geval altijd de mogelijkheid om per bankoverschrijving te betalen. Dat is hij gewend. Zeker als hij wat ouder is.
Natuurlijk kan het geen kwaad om ook Paypal- of creditcardfacturering aan te bieden, zolang u de meeste van uw klanten met de overboeking hebt gedekt.
Elke websitebezoeker die geen mogelijkheid heeft om iets op de site te kopen, is vanaf het begin als klant verloren.
7. Betaal met je goede naam
Vertrouwen is het ultieme in online winkels. Stel een duidelijk zichtbaar servicetelefoonnummer in. Het is een signaal dat vertrouwen wekt. Hij voelt zich in veilige handen en heeft minder zorgen om opgelicht te worden.
Koppel je winkel aan een naam. Niemand koopt graag van vreemden.
8. Of meteen met je gezicht
Waar een naam vertrouwen wekt, kan een beeld veel meer bereiken. Foto’s zijn snel te maken, ze laten jou en je team zien. Niets wekt meer vertrouwen op het web dan foto’s van de mensen achter een site. Gebruik niet alleen gestandaardiseerde foto’s van bureaus waarvan iedereen de motieven kent.
Wees zo natuurlijk mogelijk. Klanten zullen het waarderen.
9. Klantenondersteuning
Als je het telefoonnummer al vrijgeeft en de klant laat zien wie er gaat afhalen, dan natuurlijk wie er moet ophalen. Een succesvolle service is goud waard. Zo bind je de klant op de lange termijn aan je. Je verdient goed geld met vervolgopdrachten.
Als u zich alleen gelaten voelt, zou u de volgende keer naar een andere winkel kunnen gaan en nooit meer terugkomen.
10. De duidelijkheid
Online winkels leven vanuit hun structuur. De klant moet alles met een paar klikken kunnen vinden.
Een solide zoekfunctie helpt ook in een mum van tijd. Het beste met autocomplete en fouttolerantie. Dat is je klant gewend.
Als hij lang moet zoeken of als hij te vaak het verkeerde artikel vindt of op een dood spoor belandt, kan hij besluiten naar een andere site te gaan.
11. De veelgestelde vragen
Er is geen online kopersgids die door de gangpaden loopt en vraagt: “Kan ik u helpen?” Natuurlijk zijn er manieren om de klant indirect te adviseren via de servicehotline of een e-mailfunctie, maar dat kost tijd en is een drempel die maar weinig klanten willen overschrijden.
Een robuuste FAQ die duidelijk gestructureerd is en de belangrijkste vragen beantwoordt, kan helpen en de ergste opvangen.
Zelfs met de optimale structuur van een website zullen klanten altijd de typische vragen hebben.
12. Denk niet alleen aan de desktopgebruiker
Smartphones en tablets komen met wraak op de markt. Ze hebben onze surfgewoonten al veranderd en zullen dat blijven doen. Daarom is het logisch om na te denken over investeren in responsive webdesign. Het herkent met welk apparaat een gebruiker de website bekijkt en past de weergave en het formaat daarop aan.
Uw klant kijkt moeiteloos naar uw aanbod op zijn smartphone en uw omzet stijgt.
Bij traditionele weergave hebben webpagina’s in het verkeerde formaat een vreselijke weergave. Niemand koopt graag onaantrekkelijk gepresenteerde, vervormde goederen. Denk maar aan een slecht verlichte worst- of fruitbalie.
13. Het oog koopt ook
Visuele prikkels bepalen al eeuwenlang ons leven en ons dagelijks leven. In het digitale tijdperk is dat niet anders. Ook op internet is er een trend naar optische routebegeleiding. Met nieuwe presentatievormen, smartphones, tablets en laptops is het tegenwoordig een echte aanrader om de afbeeldingen van uw product in hoge resolutie te presenteren.
Een afbeelding met een lage resolutie kan er modderig uitzien op het Retina-display.
Verleid uw klanten met geweldige foto’s van geweldige producten.
14. Die kleine extra stap – productvideo’s
Het kost zeker veel werk en vraagt een zekere investering om een product via video te presenteren. Maar dit is precies wat het verschil kan maken en uw winkel kan onderscheiden van de rest. Bij sommige producten is het het geld waard.
Video’s zoals deze wekken vertrouwen op. Iedereen die zoveel werk steekt en zoveel geld uitgeeft aan een video, moet serieus zijn en een expert in hun specialiteit.
15. Productbeschrijvingen – de duivel zit in de details
Tenzij u wasknijpers verkoopt, moet u uw producten zo gedetailleerd en zo goed mogelijk beschrijven. Wees zinvol. Er mogen geen vraagtekens boven het hoofd van de klant zweven.
Als de klant na het lezen van je tekst niet weet of het product bij hem past, is de omschrijving te vaag.
Ook hier gaan klanten verloren, en daarmee omzet.
16. Een duidelijk beoordelingssysteem
Wie kent de sterretjes van Amazon niet? Een, twee, drie, vier, vijf schitteren en iedereen kan in één oogopslag zien hoe het product door kopers is beoordeeld. Het systeem is al lange tijd succesvol en veel klanten zijn er aan gewend geraakt.
Hoe meer sterren er knipperen, hoe groter de kans op een klik of zelfs een aankoop. Als u achter uw producten kunt staan, hoeft u zich geen zorgen te maken dat klanten slechte recensies geven.
En goede waarden verleiden tot kopen.
17. Klantrecensies
Net als de sterren zijn uw klanten nu gewend aan kleine recensieteksten van andere kopers. Een website die haar klanten de mogelijkheid geeft om hun mening te geven over de producten nadat ze deze hebben gekocht, wint aan vertrouwen. Het is duidelijk: ze schuwen kritiek niet en geloven in de producten. Trouwens, het is tegenwoordig gewoon de norm.
Ook kun je aan de beoordelingen aflezen of alles in orde is met je winkel en je producten. Waardevolle feedback van klanten – zonder kosten.
18. Leveringsinformatie
Onjuiste of vage informatie over de levertijd verhinderen bestellingen. Nog erger wanneer ze volledig afwezig zijn. Als een klant haast heeft en op uw site geen informatie kan vinden over hoe lang het duurt om het langverwachte product in zijn mailbox te krijgen, zullen ze bestellen waar ze er zeker van kunnen zijn dat de bestelling wordt afgeleverd op hij geeft erom.
Niemand wacht graag tevergeefs op de pakketbezorger.
19. Eenvoudig producten vergelijken
Als u een verscheidenheid aan vergelijkbare producten aanbiedt, kan het voor een klant moeilijk zijn om het juiste product te kiezen. Als je een service aanbiedt waarmee klanten gemakkelijk producten kunnen vergelijken, zullen ze je dankbaar zijn.
20. De adviesprijs is je vriend
Naast een adviesprijs als indicatie, zal je eigen prijs beduidend lager lijken, vergelijkbaar met een slank persoon naast een statige.
Er is nog niet rondgekomen dat de adviesprijs van de fabrikant komt en vaak sterk overdreven is. Een forse prijsverlaging kan het een of het ander beïnvloeden en overhalen om te kopen.
Hoe dikker de adviesprijs, hoe lager uw prijs.
Waar ik me in het bovenste deel vooral bezighield met hoe je je omzet kunt verhogen door een betere presentatie van je producten en hoe je je winkel klantvriendelijker kunt maken, in het onderste deel concentreer ik me nu op maatregelen via marketing, SEO en analyse.
Alles dient het doel om de verkoop van uw website of webshop te verhogen.
Marketingmaatregelen voor meer omzet
21. Cross-selling: misschien ben je hier ook in geïnteresseerd
Bied een vergelijkbaar of aanvullend product aan naast het product dat uw klant zojuist heeft gekocht of bekeken. Als hij een toetsenbord heeft gekocht, heeft hij misschien ook een muis nodig. Heeft hij sandalen besteld, wat dacht je van een hoed? Cross-selling werkt ook als een klant wordt bediend nadat hij een bestelling heeft geplaatst. Een e-mail met een bijzonder sappig aanbod kan werken en zorgen voor verdere verkoop.
Het is ook goed voor de klantenbinding.
22. Alleen nu en voor een korte tijd
Een van de oudste trucs in marketing, en een die ook het beste werkt: slechts korte tijd producten aanbieden of prijzen vaststellen. Dit wekt de angst bij de klant dat hij door lang te twijfelen een mooie aanbieding misloopt. Zelfs vandaag de dag werkt de tijdsdruk nog steeds buitengewoon goed, niet alleen bij thrillerseries op televisie.
Ook goed: een legacy mail. Als de klant bij u bestelt, ontvangt hij een automatisch gegenereerde e-mail die hem een bepaald ander product tegen een gereduceerde prijs aanbiedt. Maar hij heeft maar x uur.
Zo’n aanbod is vooral effectief voor een aarzelende koper die er misschien nog een nachtje over wil slapen. Een tijdelijk aanbod dwingt hem tot actie. Als hij niet koopt, had hij toch niet gekocht.
23. Gratis thuisbezorgd
Verzendkosten zijn vaak verborgen kosten voor de klant. De prijs is laag, de verzendkosten zijn hoog. Hij ruikt een verkooptruc. Soms is het zinvol om de verzendkosten rechtstreeks in de prijs van het product te verrekenen, zodat u kunt adverteren voor gratis verzending. Het geheel is bovendien beperkt in de tijd en de koper ruikt een koopje.
24. Facebook, Twitter, Google Plus en Co
Handelaren zijn altijd afhankelijk geweest van verwijzingen. Ofwel via mond-tot-mondreclame, via aanbevelingen in de pers, via onze eigen reclame en vandaag natuurlijk ook via sociale media, een groeiende invloed.
Zeker bij een jonge of technologisch onderlegde doelgroep, bijvoorbeeld de zogenaamde digital natives, moet je alle mogelijkheden van Facebook, Google Plus of Twitter benutten.
Stel “Vind ik leuk” “Delen”-knoppen in, maak een Facebook-fanpagina aan, trek nieuwe fans aan met advertenties in de media. In het beste geval kan er een sneeuwbaleffect optreden.
25. Adwords
Wil je meer traffic, denk dan eens aan Adwords of affiliate campagnes. U zou niet de eerste zijn die uw online advertentiebedrijf start. Er is een heleboel informatie over op het web.
26. Offline marketingmaatregelen
Er zijn veel manieren om uw site offline bekend te maken. Bekijk de SEO-handleiding. Er zijn 77 serieuze of grappige tips om je eigen website offline beter bekend te maken. Analysemogelijkheden verhogen ook de verkoop.
27.Google A/B-testtool
A/B-testen is altijd een geweldige manier geweest om processen te verbeteren. Of je nu verschillende banners wilt vergelijken, het effect van call-to-action buttons wilt testen of wilt weten naar welke landingspagina’s je op weg bent, waar je met bepaalde maatregelen op hebt getarget.
Vergelijk en analyseer waar u kunt. Ontwikkel er een ambitie voor. Los op om van test tot test te verbeteren. Controleer uw methoden keer op keer. Een geweldige service hiervoor is Google’s Website Optimizer. Het is een kijkje waard.
28. Tests met verschillende groepen
De schrik van elke webdesigner is de DAU, de domst denkbare gebruiker. Hij komt op je site en is meteen overweldigd, hij tast rond, kan de belangrijke knoppen niet vinden, verliest interesse en verdwijnt weer.
Doe jezelf een plezier en voer tests uit met verschillende groepen mensen voor je site, ook met mensen van verschillende leeftijden. Ga er niet zomaar van uit dat jij en je vrienden. Denk ook aan je vader of je tante. Zouden zij ook hun weg kunnen vinden op de website?
Geef de testers doelen die ze moeten halen. Hoeveel stappen duurt het om erachter te komen wat de verzendkosten zijn. Hoe lang duurt het voordat ze een specifiek product vinden? Evalueer vervolgens de resultaten. Waar is er ruimte voor verbetering?
29. Trechteranalyse
Met Google Analytics kun je een doel definiëren, bijvoorbeeld de afrekenpagina, en verschillende tussenstappen. Dan kun je zien bij welke stap de meeste klanten afhaken. U kunt dan proberen te achterhalen waarom uw site het daar verliest en dienovereenkomstig tegenmaatregelen nemen.
30. Evaluatie zoeken
Gebruik een zoekopdracht waarmee u ook een evaluatie kunt doen. Zo kun je zien waar je klanten naar op zoek zijn. Misschien alleen voor dingen die je niet op voorraad hebt? Dan kunt u uw aanbod uitbreiden of wijzigen. Als uw zoekopdracht geen analytische opties biedt, gebruikt u de sitezoekfunctie van Google.
31. Trek meer bezoekers naar de site
Logisch: hoe meer leden van uw doelgroep uw site vinden, hoe meer mensen bij u zullen kopen. Maak dus gebruik van elke gelegenheid om uw site te optimaliseren voor de zoekmachines. Een gebruiksvriendelijke geweldige site is allemaal goed en wel, maar als er niemand komt, heb je er nog steeds geen goed aan.
Het is hetzelfde als een geweldige schoenmaker die verborgen is, zodat niemand ooit verdwaalt.
32. Inhoud, inhoud, inhoud
Meer inhoud leidt altijd tot meer verkeer naar uw site. Inhoud is koning. U moet overwegen of u naast uw online winkel en uw normale website extra inhoud zou kunnen aanbieden om nog meer bezoekers naar uw site te trekken. Je kunt ze nog steeds in klanten veranderen.
33. Links gedoe
Linkbuilding is vandaag de dag nog steeds een belangrijke stap in elke strategie. Idealiter leidt het tot meer bezoekers en dus meer klanten.
34. Rich snippets
De kleine secties die u op een zoekmachine zoals Google vindt, worden snippets genoemd. Meestal is er een titel, een korte beschrijving en een link. Rich snippets geven je de mogelijkheid om deze snippets aantrekkelijker te maken. Met de populaire sterretjes, auteursfoto’s en dergelijke. Zo onderscheiden uw fragmenten zich van de grijze massa en nodigen ze u uit voor een bezoek.
35. Niemand vindt het leuk om vast te zitten in het verkeer
Natuurlijk moet de gebruiker zich op zijn gemak voelen. Als hij met zijn vingertoppen tikt omdat de pagina nog aan het laden is of omdat de foto’s misschien te lang zijn, springt hij eraf.
Google besteedt ook aandacht aan zoiets. Als uw site te lame is, kan het gebeuren dat Google de site verkiest boven uw concurrenten.